Παρή Ράπτη-Λύρα

Επιστημονική Σύμβουλος

Δρ. Πανεπιστημίου Μιλάνου, ιατρός Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας. Έλκει την καταγωγή της από το Λουτράκι Κορινθίας και είναι η πρώτη γυναίκα γιατρός στο δημοτολόγιο Λουτρακίου.

Ο παππούς Νικόλαος Ράπτης, ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα, ιδιαίτερης παιδείας και μόρφωσης, με έντονο φιλανθρωπικό έργο, κοινωνικοπολιτική επιρροή και οικονομική επιφάνεια. Η γιαγιά Δήμητρα Δρίτσα και ο παππούς Παναγιώτης Γκιώνης ήταν επιχειρηματίας.

Η γιαγιά Παρασκευή Μπολέτη προέρχεται από σημαντική οικογένεια της Κορινθίας, η οποία από τη πλευρά της μητέρας της, γένος Ρομπόκου, ήταν οικογένεια γιατρών. Επίσης, ο αδελφός της γιαγιάς Παρασκευής, Κωνσταντίνος Μπολέτης ήταν γιατρός και διατέλεσε δήμαρχος Λουτρακίου. Το οικογενειακό ξενοδοχείο “Ίσθμια” του γιατρού Κ. Μπολέτη, αποτέλεσε τη βάση μελέτης, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη κατεύθυνση του μεγάλου σεισμού του 1928, από τη φορά πτώσης του πρώτου αγάλματος που βρίσκονταν στη προμετωπίδα. Σήμερα, ο δρόμος αυτός, φέρει το όνομα του Κ. Μπολέτη.

Είναι αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Υπηρέτησε στο αγροτικό ιατρείο Ομαλών Κεφαλληνίας (1984 – 1986). Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στη Β΄ Κλινική του Νοσοκομείου “Ελπίς” (1988) και στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, Ιταλία (1985). Μετεκπαιδεύτηκε επίσης, στην ευρωπαϊκή σχολή ογκολογίας, στην Ιταλία με υποτροφία (1987) και στο Institute of Endocrinology University, Santa Casa di Misericordia, Rio de Janeiro 1990, μετεκπαίδευση στο μεταβολισμό. Έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1994). Συνεχίζει τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο Πάντειο, από το 2001 και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης από το 2013.

Διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας, του Διαγνωστικού Κέντρου Μαστού και Μεταβολισμού “Πρόληψης” (1994 – 1997). Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικές και ευρύτερες εκδόσεις. Αυτή την περίοδο ασχολείται με την συγγραφή του ιστορικού μυθιστορήματος “Σοφία Λασκαρίδου”.

Διετέλεσε εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στην Εθνική Επιτροπή Aids (1990 – 1993) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε θέματα ενδοκρινολογίας (1997). Είναι μέλος της επιτροπής Ψυχοκοινωνικής μέριμνας του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ (Οίκος Φοιτήτριας) του Υπουργείου Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1990 – 1993). Ηταν υπεύθυνη ενδοκρινολογίας ιδιωτικού Μαιευτηρίου (1993 – 1997). Είναι εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε θέματα ενδοκρινολογίας για τα ΜΜΕ (ΕΠΙΜΕΛΕ).

Διετέλεσε Πρόεδρος και οργανώτρια του 1ου Μεσογειακού Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής (2006) και ομιλήτρια για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο της FEMTEC (2007). Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας, (1989 – 1994) (European School of Oncology, President: Umberto Veronesi, Ministrodi Sanita).

Διετέλεσε Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής σε συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και σε όλα τα διεθνή συνέδρια της CIDESCO από το 1994 έως σήμερα. Είναι πρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίων Υγείας και Αισθητικής. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών τοπικών συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας (Καθ. Umberto Veronesi).

Επίσης είναι μέλος πολλών ερευνητικών και επιστημονικών επιτροπών. Εχει αναπτύξει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα σε επιστημονικές και μη εκδόσεις καθώς και τον ημερήσιο Τύπο – Μ.Μ.Ε.

Είναι σύμβουλος έκδοσης στο περιοδικό Business Woman. Επίσης είναι σύμβουλος σε θέματα ενδοκρινολογίας σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες.Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, συγγράμματα και δημοσιεύσεις. Διετέλεσε ειδική Γραμματέας του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ελληνο – ιταλικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Donna Manager. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών της Ελληνικής Αντικαρκινικής, της Ελληνικής Διαβητολογικής, της Ελληνικής Μαστολογικής, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής, της EASD, της New York Academy of Sciences

Ενδιαφέρεται για την φωτογραφία και υπήρξε πρωταθλήτρια στο τρέξιμο, Επίσης της αρέσει το κολύμπι και είναι συλλέκτρια σπανίων βιβλίων και αντικειμένων. Γλ.: Αγγλικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά.

Email: pari@rapti.gr